Mutske's File, de voorloper van Assist

Om dit administratieve werk voor mezelf en mijn opvolgers te verlichten, begon ik samen met de toenmalige penningmeester,
Jan Smissaert, een summier databeheerprogramma te bouwen. Voortaan konden we gegevens van leden bijhouden, lidkaarten
automatisch opmaken, een activiteitenlijst samenstellen en een zeer beknopte boekhouding beheren. We doopten ons programma 'Mutske's File'.

Kunnen wij ook zo'n Mutske's File krijgen?

Kunnen wij ook zo'n Mutske's File krijgen?

Als andere verenigingen het programma zagen, kregen we meermaals de vraag of we voor hen ook zo'n programma konden maken. Ik besloot om van scratch te herbeginnen en een administratie- en boekhoudprogramma te bouwen dat door iedere Belgische vzw of feitelijke vereniging kon gebruikt worden. Uiterst gebruiksvriendelijk met als doel zoveel mogelijk gegevens van de werking van de vereniging bij te houden.

Assist, meer dan databeheer

Het duurde meer dan een jaar voor ik een nieuwe versie klaar had. Maar wel een versie met veel meer mogelijkheden. En volledig aanpasbaar aan de werking van iedere vereniging. Een programma dat je helpt om je administratie en boekhouding makkelijk te beheren. 'Assist' bleek een geschikte naam.

Ik werd zelfstandig in bijberoep en vond in Formaat (toen nog de Vlaamse Federatie van Jeudhuizen) de ideale partner om het programma te verdelen. Hun leden kregen in ruil een exclusieve korting. Met succes. Meer dan 200 jeugdhuizen werken vandaag met Assist.

waaromgeen

Maar waarom geen online versie?

Een nadeel was dat je Assist enkel op CD-rom kon bestellen en dat je het slechts op 1 computer kon installeren. Feit is dat het administratieve werk in veel verenigingen verdeeld wordt onder verschillende personen, die hun deel graag op hun computer, bij hun thuis willen doen. en dat kon niet met Assist.
Een online versie zou dit allemaal oplossen. Maar op technisch vlak ging me dit net iets te ver. Na lang zoeken vond ik de ideale partner, De Webfabriek (nu inmiddels gefusioneerd tot Marbles), een jong en bloeiend digitaal communicatiebedrijf met heel wat ervaring in het verenigingsleven. Samen hebben we de huidige online versie van Assist in elkaar gebokst.

En dan nu voor echt

In oktober 2007 heb ik de sprong gewaagd. Ik heb mijn eigen bedrijfje opgericht (Wax On bvba) om de grote investering van de online versie te kunnen dragen. Mijn kleine droom is dat ooit voldoende verenigingen Assist willen gebruiken, zodat ik met mijn gezin 'van Assist kan leven'. Rijk moet en zal ik er absoluut niet van worden, maar het lijkt me gewoon fijn om met je eigen ideeën, je eigen product ooit je eigen baas te kunnen worden.

Maar we zien wel. Ik heb tijd. En zolang we ons amuseren, zijn we goed bezig ;-)

Vincent,